Huomioitavaa luonnossa liikkuessa

Heikot jäät

Luonto voi olla arvaamaton ja julma. Varsinkin eräretkeilijät ja veneilijät tarvitsevat erityistaitoja selviytyäkseen onnettomuustilanteissa. Maastossa ja vesillä ammattiavun saapuminen voi kestää kauan, jolloin henki on kokonaan retkeilijän omissa käsissä.

Kaikkiin mahdollisiin hätätilanteisiin pitää varautua etukäteen sekä välineillä, että tiedoilla ja taidoilla. Viisas ennakoi luonnossakin. Hän kiertää vaaralliset paikat kuten suot, louhikot ja virtapaikkojen heikot jäät.

Jäällä kulkijan pitää olla varautunut siihen, että jää voi pettää. Pelastuspuku suojaa tuulelta ja sateelta ja pitää vedessä kuivana ja pinnalla. Pillin ääni kantaa pidemmälle kuin avunhuuto. Jäänaskalit ovat tarpeellinen vakiovaruste kaulaan, sillä ilman niitä itsensä vetäminen avannosta takaisin kantavalle jäälle on hyvin vaikeaa. Lisäksi on hyvä olla köysi. Itsensä pitäisi saada uintipotkuilla vaaka-asentoon, jolloin jään päälle pääsee helpommin. On viisainta palata tulosuuntaan.

Kun joudutaan pelastamaan toista ihmistä heikoista jäistä, onnettomuuspaikkaa on lähestyttävä varovasti, loppu kontaten ja ryömien. Uhrille ojennetaan jotakin kättä pidempää, paremman puutteessa kaulaliina tai oma takki. Jäistä pelastettu pitää aina toimittaa sairaalaan. Sauna ja viina voivat olla kuolemaksi, sillä ne saavat kylmän pintaveren kiertämään elimistön ydinalueille, missä lämpötila laskee kohtalokkaasti.

Pukeudu pakkaseen

Tavallisimmin paleltuvat sormet, varpaat, posket, nenä ja korvat. Niiden verenkiertoa pitää auttaa kovalla pakkasella. Kasvoja voi lämmittää aina väillä lämpimillä käsillä. Sormia ja varpaita pitäisi muistaa liikutella.

Tupakointi lisää paleltumisriskiä, sillä nikotiini supistaa verisuonia. Kylmässä virtsaneristys lisääntyy ja sen vuoksi on tärkeää juoda runsaasti mieluiten lämmintä nestettä. Kovalla pakkasella ei kuitenkaan kannata nauttia kahvia, sillä sekin lisää virtsaneritystä ja aiheuttaa nestevajausta.

Ihon normaali rasvakerros suojaa parhaiten kylmältä. Vältä kasvojen pesemistä tai ihovoiteita, kun olet menossa ulos kovalla pakkasella. Monta väljää ohutta asustetta pitää kylmän paremmin loitolla kuin yksi paksu pukine, sillä vaatekerrosten väliin jäävä ilma eristää hyvin lämpöä. Jalkineiden pitää myös olla väljät ja kuivat. Villa on erinomainen materiaali retkellä, sillä se eristää lämpöä kosteanakin.

Luonnossa ei saa

Häiritä poroja tai riistaeläimiä

Kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita, ottaa kuivunutta puuta, varpuja, sammalta tms. toisen maalta

Häiritä tai vahingoittaa lintujen pesiä ja poikasia

Tehdä avotulta toisen maalle ilman maanomistajan lupaa, jollei siihen ole pakottavaa tarvetta

Häiritä kotirauhaa esim. leiriytymällä liian lähelle asumuksia tai meluamalla

Roskata ympäristöä

Ajaa moottoriajoneuvolla maastossa ilman maanomistajan lupaa

Kalastaa tai metsästää ilman asianomaisia lupia

Pitää koiraa irti ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa.